neděle 5. března 2017

Marilyn: Česká stopa ve sbírce knih

zdroj obrázku

Když jsem se rozhodla psát o Marilyn, jedním z hlavních cílů bylo, ukázat její osobu v trochu jiném světle, než jak je nám povětšinou představována v médiích. S tím trošku souvisí i má snaha "zbořit" mýty o hloupé blondýnce. Proto prosím, než se pustíte dál, odhoďte předsudky, že krásná žena rovná se hloupá žena a přijměte fakt, že i sexuální symbol může mít vyšší ambice.

Marilyn ještě jako Norma Jeane se prvně vdala v 16 letech, a tím tak přerušila studium na vyšší střední škole. Faktu, že jí chybí dostatečné vzdělání, si byla dost dobře vědoma, a proto se snažila své nedostatky dohnat četbou. 

zdroj obrázku

Její knihovna nakonec zahrnovala více jak 400 knih z různých oblastí - historie, umění, filosofie, psychologie, teologie, politika a samozřejmě beletrie, poesie, drama a životopisy slavných osobností. Mezi nasbíranými díly se našlo i první vydání Kerouacova románu Na cestě nebo Neviditelný od Ralpha Elliota.

V Marilynině knihovně byste našli taková jména jako Ernest Hemingway, F. S. Fitzgerald, G. B. Shaw, Albert Camus, Sean O'Casey, John Steinbeck, Tennessee Williams, Mark Twain, Walt Withman, Emile Zola, Gustave Flaubert, Marcel Proust ale i Platón či Aristoteles.

Jako správná obdivovatelka Marilyn nashromáždila i několik děl Sigmunda Freuda. Když se v roce 1956 provdala za dramatika Artura Millera, konvertovala k judaismu, proto vás už nepřekvapí několik knih pojednávajících o židovské víře. 

zdroj obrázku

Slabost měla pro ruskou literaturu, důkazem mohou být díla od Tolstého, Čechova, Turgeněva anebo Puškina. Nesmím zapomenout ani na Dostojevského, o jehož Grušenku v Bratrech Karamazových Marilyn veřejně projevila zájem, že by si tuto postavu chtěla zahrát. (na obrázku níže si můžete v prostřední polici její soukromé knihovny všimnout Dostojevského Idiota)

Zajímavostí může být i to, že Marilyn vlastnila jednu knihu od Normana Mailera, který o ní napsal po smrti knihu, kde vyslovil myšlenku, že mohla být zavražděna prezidentem Kennedym a jeho bratrem Robertem.

zdroj obrázku

Na obrázku jdou také dobře vidět životopisné knihy o Goyovi či Botticellim. (bohužel, víc knih jsem nerozluštila)

Největším objevem, který jsem během psaní článku učinila, je kniha, která má pro mě osobně asi největší význam z celé její obsáhlé sbírky. Víte, mám takové vlastenecké sklony, že vždy mám radost, když najdu nějaké souvislosti, které se týkají naší země a třeba někoho z mých idolů. Ta objevená kniha se jmenuje Lidice od autorky Eleanory Wheeler. Poprvé vyšla zřejmě v roce 1957 v nakladatelství Orbis. Když se kniha v roce 2011 dražila, nechyběla v ní ani původní kartička s věnováním: "With the compliments of the Czechoslovak Embassy". Jediné, na co nemůžu přijít, je to, jak se kniha k Marilyn dostala. 

zdroj obrázku

Možná si říkáte, že to je jen póza. Přece jen fotografie, které jsem sem přidala, byly pořízeny v rámci nějakého profesionálního focení, nejsou to žádné momentky, které by zachytily Marilyn při četbě. Snad jediným, co by vás ještě mohlo přesvědčit, jsou nejrůznější poznámky, značky a záložky, které se v knihách nacházely.

zdroj obrázku

zdroj informací:
http://themarilynmonroecollection.com/marilyn-monroe-owned-book-mans-supreme-inheritance/
http://www.everlasting-star.net/boards/?showtopic=11195
http://www.julienslive.com/view-auctions/catalog/id/23/lot/5942/MARILYN-MONROE-OWNED-BOOK?url=%2Fview-auctions%2Fcatalog%2Fid%2F23%3Fpage%3D3%26sort%3D5%26dir%3D1%26items%3D10

1 komentář:

  1. Jo. jo...člověk má občas předsudky, které nemusí být vůbec pravda. A kniha Lidice mě potěšila.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Všem předem děkuji za jakýkoliv komentář. :)