pátek 17. února 2017

Marilyn: Příběh růžové mašle

zdroj obrázku

Možná podle obrázku tušíte, o co půjde v dnešním článku. Ano, o známou scénu z filmu Páni mají radši blondýnky (1953), jejíž součástí jsou dnes již legendární růžové šaty s mašlí a píseň Diamonds Are the Girl's Best Friend.


Pro připomenutí video:



Marilyn na této scéně opravdu dřela. Brala hodiny zpěvu, přičemž se nechala inspirovat svým velkým vzorem - Ellou Fitzgerald. Při nahrávání skladby přišla s tím, že chce nahrávat spolu s orchestrem. Tento způsob není moc obvyklý, většinou se nahraje instrumentální podklad a zpěv zvlášť. Dalším nápadem, který navrhla, bylo natočit scénu na jedenáct záběrů. Ve výsledku se to projevilo jako skvělý tah. Pokud nevěříte, že jich je opravdu jedenáct, můžete se přesvědčit.

Filmu předcházel stejnojmenný broadwayský muzikál z roku 1949, pro který Jule Styne a Lee Robin píseň původně napsali. Hlavní postavu Lorelei Lee ztvárnila herečka Carol Channing. Jak si s písní poradila, můžete posoudit sami:



Scéna z Páni mají radši blondýnky se stala "nejčastěji předváděnou pasáží" s Marilyn. Mezi ty nejznámější patří například vystoupení Kylie Minogue nebo Nicole Scherzinger. Píseň jste mohli slyšet i v jiných filmech, jako je Moulin Rouge, Varieté nebo v jednom z dílů seriálu Glee či Gossip Girl. Nejvíc se nechala inspirovat Madonna, která si scénu vzala jako předlohu pro svůj videoklip k písni Material Girl.


Kostýmy nevytvořil nikdo jiný než, nám známý, William "Billy" Travilla, pod jehož rukama vznikly i slavné bílé šaty ze Slaměného vdovce. V prvotním návrhu Travilla zvolil černé rukavice a lodičky. Tento návrh byl z nejasných důvodů pozměněn tak, že rukavice i boty měly mít stejnou barvu jako šaty. Ve finále zůstaly černé lodičky s otevřenou špičkou a rub šatů. Lze si toho všimnout v místě rozparku a na samotné mašli, u které je okraj ohrnutý. Proto se domnívám, že šaty, které měla na sobě na jedné akci v roce 2013 (v době výstavy Marilyn na Pražském hradě) Simona Krainová, asi nebudou originál.

zdroj obrázku - zdroj obrázku

Travilla pro tuto scénu původně zamýšlel úplně jiný kostým. Jde o horní a dolní díl s "ocáskem", vše poseté blyštivými kamínky, vějíř z pštrosích per a samozřejmě mnoho šperků. Jenže v té době se na veřejnost dostaly nahé fotografie Marilyn, a proto byl nakonec tento celkem odvážný kostým nahrazen růžovými šaty, které by nezpůsobily ještě větší skandál. Bohužel, do dnešní doby se zachoval jen spodní díl a vějíř, které vlastní sběratel a zakladatel Marilynina fanklubu Greg Schreiner.

zdroj obrázku

V roce 1953, tentýž rok, kdy probíhalo natáčení filmu, se Marilyn třikrát objevila na veřejnosti v saténových šatech bílé barvy rovněž od Travilly. Šaty svým střihem nápadně připomínají ty slavné růžové. Náhoda?

V roce 2010 se vydražily růžové šaty za $300.000. Jenže nad aukcí se vznáší spekulace, že nejde o originální kostým. Mnoho fanoušků poukazuje na viditelné rozdíly, například že pásek má trošku světlejší odstín než šaty, chybí černý rub a že dnes by určitě nebyly tak zářivě růžové jako ve filmu. Bohužel, smutnou pravdou možná je, že šaty dnes už vůbec nemusí existovat.

zdroj obrázku


zdroj informací:
D. Spoto - Marilyn Monroe (1996)
http://www.themarilynmonroesite.com/GPBDiamonds.htm
http://themarilynmonroecollection.com/marilyn-monroe-pink-gown-from-gentlemen-prefer-blondes-sells-at-auction-for-310000-00-but-was-it-the-one/
https://en.wikipedia.org/wiki/Diamonds_Are_a_Girl%27s_Best_Friend
https://igetakickoutofyou.me/2012/02/06/dresses-and-controversy-in-gentlemen-prefer-blondes/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všem předem děkuji za jakýkoliv komentář. :)