sobota 5. listopadu 2016

Marilyn a Jean Harlow: Krása se stejným osudem


Herečka Jean Harlow byla sex-symbolem 30. let minulého století, která stála v čele boomu platinové blond. Stala se idolem mnoha žen, mezi něž patří i Marilyn, která ji obdivovala už jako dítě. Ta se vždy toužila Jean podobat, to však ještě netušila, že si budou podobné i tragickým osudem.

Vzhled

Obě dámy si byly podobné barvou očí - totiž modrošedou, ustupující bradou a později, když se Marilyn v roce 1948 konečně přebarvila, i platinovou blond. Se svou hřívou obě prorazily v Hollywoodu a staly se tak asi nejznámějšími blondýnkami vůbec.
Jak Jean tak Marilyn měla na tváři znaménko krásy. O pize Marilyn bych se chtěla zmínit v jiném článku, ale Jean podezírám z toho, že piha není pravá. Protože když se podíváte na ostatní fotky, na některých z nich je znaménko umístěno nad nebo pod rtem, na úvodní fotografii zase na tváři...

Manželství

Marilyn se za svůj život vdala celkem třikrát - Jean zrovna tak. První manželství uzavřely již v šestnácti letech. Jejich druhá manželství trvala cca rok a obě ztroskotala na tom, že ani jedna z hereček se nechtěla vzdát své kariéry a stát se ženou v domácnosti. Třetí "ano" obě přislíbily mužům, se kterými je dělil značný věkový rozdíl a obě se toužili od svých protějšků učit. 


Focení

Marilyn milovala foťák víc než kameru. S ním dokázala koketovat, hrát si, mohla se soustředit sama na sebe, na výraz. Stejným způsobem před ní koketovala s fotografy i Jean. Je známa příhoda, kdy měla nafotit snímky s Tedem Allanem a přes bílé šaty si měla přehodit rybářskou síť. Místo toho si šaty svlékla a nechala si pouze síť. Obě potřebovali mít jistotu, že se líbí. A ani Marilyn se nahotě nijak nebránila, když vezmeme v úvahu, že dokázala běhat po (většinou) Bloomingdales tak, jak ji pánbůh stvořil. 

Ambice

Obě herečky prosluly rolemi, ve kterých ztvárňují především naivní blondýnky. Naproti tomu jim nikdo nemůže upřít komediální talent. Jenže ani jedna se s takovou dráhou nechtěla smířit, a proto i Marilyn po vzoru Jean stávkovala za lepší plat, uměleckou svobodu a hlavně serióznější filmy. 

Clark Gable

Jean natočila s jedním z největších filmových milovníků Clarkem Gablem hned osm filmů. Marilyn s ním spolupracovala na jeho úplně posledním (Mustangové). Je to sice můj subjektivní názor, ale podle mě ho musely obě milovat. Co se týče Marilyn, v jednu dobu si dokonce namlouvala, že Clark by mohl být jejím otcem.


Poslední rok

Pokud vás zatím všechny paralely v životech těchto dvou krásek nechávaly chladnými, pak možná stojí za pozornost jejich poslední rok života. 

Na jaře roku 1962 dostala Marilyn na čas výpověď, protože opustila natáčení filmu Something's Got To Give, aby se mohla zúčastnit narozeninové oslavy prezidenta Kennedyho v New Yorku. O nějakých 25 let dříve Jean skončila natáčení filmu Personal Property, aby se mohla účastnit oslavy narozenin tehdejšího prezidenta Roosevelta ve Washingtonu. 

Na jaře roku 1937 (jen pár měsíců před smrtí) poskytla Jean rozhovor časopisu Modern Screen, kde uvádí, že "dosáhla určitého klidu. Nyní se cítí vyrovnaná se sebou a se svým světem." Marilyn vyjádřila podobné pocity před svou smrtí časopisu Life. 

Marilyn v posledním roce byla téměř závislá na svém psychoanalytikovi dr. Greensonovi. Jean se zase svěřila do rukou známému dr. Fishbaughovi, který jí léčil sedativy a narkotiky. 

7. června 1937 umírá Jean Harlow ve věku 26 let na selhání ledvin. 5. srpna 1962 umírá Marilyn Monroe ve věku 36 let z neznámých příčin. Obě svůj poslední film nedokončily. 

Děsivé, což?


Jak jsem psala na začátku, Marilyn byla uchvácena Jean už jako holka. Její posedlost touto blonďatou ikonou ještě umocňovala kamarádka její matky Grace Goddardová, která se jednu dobu o malou Normu Jeane starala. Ta si sama podle ní obarvila vlasy, chodila pouze v bílé a to samé přenášela i na Normu. 

Podle přítelkyně Marilyn Amy Greenové: "Jean Harlow skutečně chtěla být. Byl to její cíl. Vždycky připouštěla, že asi umře mladá, tak jako Harlow, že muži v jejím životě byli katastrofa, tak jako v životě Harlow, že měla komplikovaný vztah s matkou, stejně jako Harlow. Bylo to, jako by svůj život zakládala na životě Harlow - okamžitý záblesk a dost."

I sama Marilyn si byla podobností jejich životů vědoma: "Pořád jsem na ni myslela a hlavou se mi honily události z jejího života. Bylo to trochu strašidelné a někdy jsem si říkala, jestli to dopustím. Myslím, že ne. Asi jsme jenom měly stejného ducha nebo tak něco. Pořád jsem myslela na to, jestli umřu taky tak mladá jako ona."


Když Marilyn založila vlastní nahrávací společnost Marilyn Monroe Production, začala uvažovat o filmu pojednávajícím o životě Jean Harlow, kterou by sama ztvárnila. Dokonce se v roce 1962 dvakrát sešla s její matkou kvůli souhlasu. 5. srpna toho roku si sjednala schůzku se svým producentem, aby probrali, jak film pojednat. Bohužel, v noci toho dne byla nalezena mrtvá. 


zdroj informací:
D. Spoto - Marilyn Monroe (1996)

1 komentář:

  1. Výborný článek, o Jean jsem nic nevěděla, hned si jí jdu pořádně progooglit :) DIKY

    OdpovědětVymazat

Všem předem děkuji za jakýkoliv komentář. :)